Aki idáig nem foglalkozott a pH-méréssel gondban van, ha pH-mérőt kell választania. Nehéz eldönteni mi is fontos és mi nem a pH-mérőben. Sokaknak az sem mond semmit, hogy a pH-mérőnek nagyon fontos tartozéka a puffer oldat, vagy miért is kell ezt a műszert kalibrálni, mikor a gyárban már bekalibrálták? Hát még ilyen kérdések, hogy hőmérséklet kompenzáció, cserélhető elektróda, vízhatlan kivitel stb., - mind-mind csak bonyolítják számára a képet. De nem kell pánikolni! Nem is olyan bonyolult mindez, ha értelmesen leírjuk és megmagyarázzuk. A mi feladatunk épp ez. Tehát kezdjük.
Van egy gyakorlatban jól bevált módszerünk a megfelelő pH-mérő kiválasztására.
Amikor valaki felhív minket és segítséget kér a honlapunkon látható pH-mérők közül kiválasztani a megfelelőt, mi sorban feladunk két kérdést, amelyeket megválaszolva megkönnyítjük a választást.
1-kérdés: Milyen oldatban szeretne pH-t mérni?
Léteznek a pH-mérés szempontjából nagyon "jó" oldatok, amelyekben akár 0,01pH pontossággal is lehet pH-t mérni egy egyszerű, olcsó pH-mérővel is. Milyen is egy ilyen pH mérésre "jó" oldat? Ha a mérendő oldatban a tiszta vízen kívül van több mint 50-100 mg/liter szervetlen oldható só, ez már lehet "jó". De fontos az is, mi ne legyen benne. Mert nehezítik a pH-mérést a vízben rosszul oldódó zsírok, olajok jelenléte, organikus molekulák (alkoholok, éterek, oldószerek stb.), kolloid oldatok, emulziók.
A gyakorlatban egyszerű pH-t mérni az alábbi vizes oldatokban:
- ivóvíz: csapvíz, ásványvíz, lúgos víz, forrásvíz, kútvíz.
- kertészeti vizes közegekben: tápoldatban, öntözővízben, vizes talajkivonatban (talaj pH-mérés).
- álló és folyó vizek: akváriumi víz, tóvíz, medencevíz, folyóvíz, tengervíz, fürdővíz, dzsakúzzi.
- italokban: sörben, borban, cefrében, gyümölcslevekben, szénsavas és szénsavmentes üdítőkben, teában, kávéban.
- egyes technológiai vizekben, mint kazánvízben, savas, lúgos oldatokban.
Tehát, ha Ön a fenti oldatokban akar mérni, bátran ajánlhatjuk valamelyik egyszerűbb, és ezért olcsóbb kézi pH-mérőnket. Ezek közül majd a következő kérdések megválaszolása után választunk.
Problémás pH-t mérni az alábbi közegekben és esetekben:
- az alacsony sótartalmú desztillált vízben és RO- vízben. Az ilyen vizekben általában a sótartalom nagyon alacsony - kevesebb, mint 20 mg/l.
- problémásabb pH-t mérni tejben, tejtermékekben, pálinkában, ételekben.
- nagyon oda kell figyelni a pH-mérésre a testnedvekben, hogy pontos eredményt kapjunk (vizeletben, könnyben, izzadságban, bőr felületén, vérben stb.).
- kozmetikai termékekben, technológiai folyadékokban, szennyvizekben.
- alacsony hőfokon (0-10 oC ) vagy magas hőfokon ( magasabb, mint 50 oC ) történő mérések esetében, nagy nyomás alatt vagy biológiai objektumokban ( sejttenyészetek, mikrobiológia közegek, táptalajok), steril közegekben.
- problémát okozhat kis mennyiségű minta pontos pH-mérése (kevesebb, mint 1 ml).
Ha Önnek a problémásabb oldatokban kell mérni, akkor az optimális megoldáshoz sokkal több verzió közül kel pH-mérőt választanunk. Ezt az esetet majd később elemezzük, most csak az egyszerű pH-mérők közötti választást nézzük át.
2-kérdés: Milyen pontossággal szeretné mérni a pH-t?
Különböző felhasználási területeken, különböző pontosságú pH-mérőt kell használni.
Legalább 0,1pH pontosság szükséges a következő feladatokhoz:
pH-mérés ivóvízben, akváriumban, medencében, dzsakuzziban, talajban, tápoldatban, lúgos vízben.
A 0,01pH-mérési pontosság megléte a pH-mérőben már javasolt:
ionizátorból termelt lúgos víz pH-meghatározásánál, pH-mérésnél cefrében, borban, ételekben, italokban, testi nedvekben, rH2 meghatározásához, nagy tisztaságú oldatok mérésénél, laboratóriumi és némely technológiai méréseknél.
Ha a néhány ezer forint árkülönbség nem jelent problémát, akkor javasolt olyan pH-mérőt választani, amelyik tudja a 0,01pH pontosságot. Ez azért javasolt, mert kezdetben nehéz betartani minden feltételt a pontos mérések biztosítására, és ha már egy 0,01pH pontosságú műszerrel kezd mérni az ember, akkor még egy kezdő sem fog nagyobb hibával mérni, mint 0,05-0,10 pH.
A magasabb pontosságú mérések csak különleges feladatokhoz szükségesek:
vér vagy szérum pH-értékének a mérése vérgáz analizátorban, pufferek gyártásánál és ellenőrzésénél, különleges tudományos feladatok kivitelezésénél.
Ezekben az esetekben biztosítják az egyenletes hőmérsékletet a mérőrendszerben, nagypontosságú pH-elektródákat és kettős diffúziós átmenetű referencia elektródákat használnak, előzetesen nagy pontosságú pH-pufferekkel kalibrálják a mérőrendszert.
De lényegében a pH-mérési feladatok 99% elvégezhető legalább 0,01pH mérési pontosságot biztosító műszerrel.